Op de gemeenteraad van woensdagavond werden nieuwe verordeningen bij verkavelingen gestemd.Voor Olen betekent het een flinke stap vooruit in het gemeentelijk ruimtelijk beleid.
Stedenbouwkundige verordening huiskavels, verkavelingen en parkerenOp 2 december 2009 had de gemeenteraad de lastvoorwaarden goedgekeurd voor de opmaak van een stedenbouwkundige verordening voor huiskavels, verkavelingen en woningbouwprojecten. Die opdracht werd nadien toegewezen aan IOK.
De nieuwe verordening, die bestaat uit drie deelverordeningen, geldt in principe voor het hele grondgebied van Olen. Zo is een deelverordening van toepassing op huiskavels, een andere op verkavelingen en nog een andere deelverordening legt bepalingen met betrekking tot het parkeren vast.
De eerste deelverordening beoogt voor huiskavels een betere ruimtelijke integratie van nieuwe gebouwen in de omgeving. Het gaat hierbij onder meer over voorschriften met betrekking tot de harmonieregel, afmetingen van gebouw(delen), erfscheidingen en het bodemreliëf. Het legt eveneens bepalingen op met betrekking tot de afvoer van het hemel- en afvalwater.
De volgende deelverordening legt voorschriften vast die tot een duurzame en kwalitatieve verkaveling moeten leiden. Zo bevat de verordening regels met betrekking tot de zongerichtheid van loten en woningen, tot het integreren van groenelementen en kleine landschapselementen, tot de ontsluiting van grotere verkavelingen, tot het realiseren van een publieke ruimte en tot een duurzame waterhuishouding. Daarnaast legt de verordening ook vast welke nutsvoorzieningen de verkavelaar moet voorzien.
De laatste deelverordening heeft betrekking op het voorzien van voldoende parkeerplaatsen en fietsstalplaatsen bij projecten. Deze parkeerverplichting ontstaat op het moment dat gebouwen, een- of meergezinswoningen worden opgericht, uitgebreid of van functie wijzigen.
Een eerste ontwerp van deze verordening werd uitvoerig besproken op een gezamenlijke bijeenkomst van de GECORO en de gemeentelijke raadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken op 7 november 2011. Samen met een eerste advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar leidde dat tot een aantal bijsturingen die nadien opnieuw het voorwerp uitmaakten van een advies van zowel de GECORO als de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Daarbij ging het nog om enkele kleinere technische opmerkingen.
Deze verordening is van toepassing tenzij een verkaveling, bijzonder plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan andere regels vastlegt. De voorschriften van deze laatste plannen primeren op deze van de stedenbouwkundige verordening.
Deze stedenbouwkundige verordening betekent opnieuw een belangrijke stap in ons gemeentelijk ruimtelijk beleid. Veel van de nu in deze verordening vastgelegde regels werden voorheen ook al toegepast als regels van ongeschreven gewoonterecht, maar dan zonder de rechtszekerheid van een officieel goedgekeurd reglement. Na goedkeuring door de gemeenteraad en nadien hopelijk ook door de deputatie zal die rechtszekerheid er voortaan wel zijn.
Marc Verhulst (O1)
Schepen van ruimtelijke ordening